ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

XΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Αγαπητές φοιτήτριες και αγαπητοί φοιτητές του πρώτου έτους της Iατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών 

Σας καλωσορίζω εκ μέρους όλου του προσωπικού της Ιατρικής Σχολής στην ακαδημαϊκή μας κοινότητα με ιδιαίτερη χαρά,  τιμή και συγκίνηση γιατί όσο και αν οι συνθήκες λόγω της πανδημίας είναι τόσο διαφορετικές και δύσκολες, εν τούτοις  υπάρχει κάτι που παραμένει ίδιο:  ότι εσείς, ακόμα και μέσα από αυτές τις συνθήκες, διεκδικήσατε την πρώτη σας επιλογή και εισαχθήκατε επάξια στην μεγαλύτερη και ιστορικότερη Ιατρική Σχολή της Χώρας! 

Θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτές ακριβώς τις ιδιαίτερες συνθήκες που σε μεγάλο βαθμό ανέτρεψαν αυτό που μέχρι τώρα θεωρούσαμε προφανές δικαίωμα μας, να ορίζουμε την καθημερινότητα μας, αυτές που μας επιβάλλουν το σκληρό μέτρο της κοινωνικής και φυσικής απόστασης. Εσείς όλοι που ονειρευτήκατε την Ιατρική Σχολή, που βλέπετε ήδη τους εαυτούς σας γιατρούς, αφοσιωμένους και ταγμένους να προσφέρετε στον συνάνθρωπο σας, είμαι σίγουρος ότι θα φανείτε αντάξιοι των περιστάσεων και θα λειτουργήσετε ως οι πλέον κοινωνικά ευαίσθητοι και υπεύθυνοι πολίτες και επιστήμονες.

Δεν θα είστε μόνοι σας σε αυτό τον δύσκολο δρόμο. Όλοι εμείς οι καθηγητές σας, οι διοικητικοί υπάλληλοι της Σχολής, οι υπόλοιποι συνάδελφοι σας γιατροί, θα εργαστούμε και θα συνεργαστούμε για να σχεδιάσουμε και να σας εξασφαλίσουμε ένα, κατ΄αρχήν, ασφαλές ακαδημαϊκό περιβάλλον αλλά και το υψηλότερο επίπεδο σπουδών που δικαιούστε να έχετε.

Η Ιατρική που επιλέξατε να υπηρετήσετε είναι η κατεξοχήν επιστήμη που επιβάλει την δια ζώσης εκπαίδευση και αυτό θα προσπαθήσουμε να σας προσφέρουμε στο μέγιστο δυνατό. 
Ο Ιπποκράτης, τον όρκο του οποίου όλοι θα δώσετε σε έξι χρόνια από τώρα, έγραφε «Άνθρωποι βίου δεόμενοι, πολλά και παντοία τεχνέονται» (Οι άνθρωποι για να τα βγάλουν πέρα στη ζωή τους, μηχανεύονται πολλά και διάφορα). Έτσι και εμείς θα μηχανευθούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, θα φτιάξουμε μαζί έναν Δούρειο Ίππο να βγούμε μπροστά από αυτήν για να φτάσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα στο τέλος της νικητές.
Προς το παρόν λόγω του επιδημιολογικού φορτίου ειδικά στην Αττική, δεν θα μπορείτε να είστε όλοι μαζί στο αμφιθέατρο αλλά στόχος μας είναι να παρακολουθείτε ΟΛΟΙ σε μικρές ομάδες, δια ζώσης διδασκαλία και ΟΛΟΙ να παρακολουθήσετε όσο το δυνατόν περισσότερα δια ζώσης εργαστήρια.

Ακόμα και η τελετή της υποδοχή σας,  που  την περιμένουμε κι εμείς με την ίδια λαχτάρα όπως κι εσείς θα γίνει και φέτος δια ζώσης. Θα είναι και αυτή σε ομάδες και μπορεί να μην δούμε τα χαμόγελα σας πίσω από τις μάσκες, θα δούμε όμως την σπίθα στα μάτια σας και ελπίζουμε να δείτε κι εσείς στα δικά μας μάτια την βαθιά επιθυμία μας να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις υψηλές απαιτήσεις της εκπαίδευσης σας.


 Με ευχές για Καλή ακαδημαϊκή χρονιά !

 
Καθηγητής Πέτρος Π. Σφηκάκης