ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΠΩΛΕΙΑ ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΟΛΕΜΑΤΗ

Με βαθιά συγκίνηση πληροφορηθήκαμε την απώλεια του αγαπημένου μας Ομότιμου Καθηγητή Χειρουργικής Βασίλη Γολεμάτη. Μία εμβληματική μορφή της Ελληνικής Χειρουργικής, καθώς ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που ανέπτυξε μεγάλο πρόγραμμα λαπαροσκοπικής χειρουργικής καθώς και ο πρώτος που οργάνωσε χειρουργικές επεμβάσεις για φορείς του AIDS σε μια εποχή που δύσκολα γίνονταν δεκτοί σε νοσοκομεία.

Ο Βασίλειος Γολεμάτης γεννήθηκε το 1929 στα Λεύκτρα Θηβών. Μετά την ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών στην γενέτειρά του, εισήχθη στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και αποφοίτησε το 1955. Ειδικεύτηκε στην Χειρουργική στο «Αρεταίειο» Νοσοκομείο. Την περίοδο 1960-1961 μετεκπαιδεύτηκε στην Χειρουργική του πεπτικού συστήματος στην Αγγλία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εκλέχθηκε Υφηγητής Χειρουργικής και μετέπειτα έκτακτος Καθηγητής στην Α΄ Χειρουργική Κλινική του «Λαϊκού» Νοσοκομείου. Το 1981 εκλέχθηκε τακτικός Καθηγητής και Διευθυντής της Α΄ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και σφράγισε με το έργο του την ιστορία της Κλινικής, καθώς υπήρξε μέντορας και δάσκαλος τόσο για τα μέλη ΔΕΠ που στελεχώνουν έως σήμερα την Κλινική, αλλά και για μεγάλο αριθμό ιατρών. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Πρόεδρος Εφορείας Αρεταίειου Νοσοκομείου (1984-1986), Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» (1986-1988), Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας ενδοσκοπικής χειρουργικής και άλλων επεμβατικών τεχνικών (1992-1995), Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» (1994-2000), Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) (1994-2000), Πρόεδρος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (2002-2004) και Πρόεδρος αυτοτελούς επιτροπής ελέγχου προστασίας των δικαιωμάτων των ασθενών του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας (2003-2004). Εισήγαγε το θεσμό ανταλλαγής φοιτητών και νέων ιατρών με ιατρικές σχολές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, μεγάλη πρωτοπορία για την εποχή.

Διετέλεσε κριτής επιστημονικών εργασιών έγκριτων περιοδικών όπως το British Journal of Surgery και επισκέπτης Καθηγητής σε φημισμένες Ιατρικές Σχολές των ΗΠΑ. Εξελέγη τιμητικό μέλος της Αμερικανικής Χειρουργικής Εταιρείας αποτελώντας τον πρώτο Έλληνα που λαμβάνει αυτή την διάκριση. Υπήρξε Επίτιμο μέλος της Ένωσης Χειρουργών Αγγλίας και Ιρλανδίας, της Αμερικανικής Χειρουργικής Εταιρείας και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Southern University του Λος Άντζελες. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το αργυρό μετάλλιο, ενώ το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης τού απένειμε τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα.

Ο Βασίλειος Γολεμάτης διακρίθηκε για το ήθος του, την ακεραιότητα του χαρακτήρα του, το ερευνητικό, διοικητικό και διδακτικό του έργο καθώς και τη σημαντική συνεισφορά του ως λαμπρός δάσκαλος στην εκπαίδευση φοιτητών και στην καθοδήγηση νέων ιατρών.

Η Ιατρική Σχολή Αθηνών με βαθιά λύπη αποχαιρετά τον Βασίλειο Γολεμάτη, έναν κορυφαίο ιατρό και επιστήμονα και έναν δίκαιο και δοτικό άνθρωπο, και εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και στην ευρύτερη ιατρική μας οικογένεια.

Να εμπνευστούμε από τις αξίες με τις οποίες χάραξε ο ίδιος την ακαδημαϊκή του διαδρομή.

Η κηδεία του θα τελεστεί την Παρασκευή 28 Ιουλίου, στο χωριό Λεύκτρα Θηβών, στις 11.30 π.μ..

O Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής

Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος