Αρχική σελίδα » Προβολή νέων

Προβολή νέων

18.12.2017

Εγκαινιάσθηκε στη Βουλή των Ελλήνων η έκθεση «180 χρόνια Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: ο θεσμός - οι άνθρωποι»

 

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, εγκαινίασε σήμερα την έκθεση «180 χρόνια Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: ο θεσμός - οι άνθρωποι», την οποία συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Ιστορικό Αρχείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η έκθεση θα φιλοξενείται στο Περιστύλιο του κτηρίου της Βουλής, έως τις 31 Μαΐου 2018.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ικανοποίησή του που «το Ίδρυμα της Βουλής με μια άριστη επιστημονική επιτροπή μπόρεσε να προσφέρει στο κοινό αυτή την εξαιρετική έκθεση για τα 180 χρόνια ενός θεσμού ο οποίος αδιαλείπτως, όλα αυτά τα χρόνια, στα εύκολα και στα δύσκολα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και “συζητά” με την κοινωνία, τη χώρα, το έθνος, τη Δημοκρατία την ίδια». Ο κ. Βούτσης υπενθύμισε ότι στη Βουλή και τις εκθέσεις της ξεναγούνται κάθε χρόνο περί τους 110.000 τουλάχιστον πολίτες, καθώς και 80.000 με 90.000 μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή «με την ιστορία της χώρας μας, την ιστορία των επιστημών, την ιστορία και την παρουσία των ίδιων των ανθρώπων, στις πιο κρίσιμες διαδικασίες και διεργασίες». Ο Πρόεδρος της Βουλής πρότεινε η συγκεκριμένη έκθεση να μεταφερθεί στη συνέχεια σε όλες τις έδρες των πανεπιστημίων ανά τη χώρα.

Ο κ. Βούτσης σημείωσε πως «όλοι μαζί προσπαθούμε και κάνουμε βήματα μιας εξωστρεφούς δραστηριότητας της Βουλής, σε μια πολύ δύσκολη εποχή για την κοινωνία αλλά και για τις σχέσεις του κόσμου με τη Βουλή που, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, κυρίως αυτή η σχέση οικοδομείται πολύ περισσότερο πάνω σε ό,τι νομοθετείται στην Ολομέλεια και πολύ λιγότερο πάνω σε ό,τι προσπαθούμε εμείς καθημερινά να κάνουμε μέσω αυτής της εξωστρέφειας». «Αυτό όμως μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή κι ελπίζω, πολύ σύντομα, αυτή η σχέση να μπορεί ν’ αποκατασταθεί σε όλες της τις πτυχές και στον πυρήνα της λειτουργίας της Βουλής» πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε, τέλος, πως μέσα από την έκθεση αυτή φαίνεται καθαρά πως το πανεπιστήμιο έχει οικήματα, χώρους, μουσεία, νοσοκομεία κ.ά., σε 66 διαφορετικά σημεία, τα οποία είναι οργανικά συνδεδεμένα με τον πολεοδομικό ιστό της Αθήνας και όλης της Αττικής.

Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής κ. Νίκη Μαρωνίτη επισήμανε πως «η έκθεση αποτυπώνει το διαχρονικό και πολυπρισματικό ίχνος του πρώτου θεσμού ανώτατης εκπαίδευσης στον τόπο μας και αναδεικνύει μέσα από τους επιλεγμένους θεματικούς άξονες τη συστηματική, γόνιμη και καθοριστική συνεισφορά του πανεπιστημίου στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας, της μόρφωσης, της πολιτικής, της ιδεολογίας και της κοινωνίας».

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής κ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, ανέφερε ότι «η έκθεση αυτή αποτελεί ύψιστη έκφραση τιμής στο παλαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας, το οποίο, με το διδακτικό προσωπικό και τους αποφοίτους του, στελέχωσε τη δημόσια ζωή, αποτέλεσε και αποτελεί σε μεγάλο βαθμό τη ραχοκοκαλιά της πνευματικής και επιστημονικής ζωής της πατρίδας μας. H έκθεση αποτελεί, παράλληλα, υπόμνηση των στενών δεσμών που συνδέουν τους δυο αυτούς κορυφαίους θεσμούς της χώρας, που  εμπνεύστηκαν και οι δύο από τα ίδια ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της μόρφωσης». 

Ο Πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βαγγέλης Καραμανωλάκης υπογράμμισε πως η συγκεκριμένη έκθεση περιλαμβάνει αντικείμενα από τα 17 μουσεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά. Όπως επισήμανε, «ο στόχος της παρούσας έκθεσης δεν ήταν μόνο ν’ αναδείξει τη μακρά ιστορία ενός εκπαιδευτικού θεσμού η οποία περιλαμβάνει, όπως συμβαίνει άλλωστε με κάθε ζωντανό οργανισμό, λαμπρές αλλά και σκοτεινές σελίδες. Ο στόχος ήταν ν’ αναδείξουμε τον πολυσύνθετο ρόλο του ιδρύματος, τα ευρύτατα πεδία μέσα στα οποία κινήθηκε, τις πολλαπλές λειτουργίες του, καθώς και το σύνολο των προσδοκιών που δημιούργησε, ως χώρος διαμόρφωσης της εθνικής ταυτότητας, προαγωγός της επιστήμης και της έρευνας, οικονομική συνιστώσα ανάπτυξης, κοινωνικό αγαθό».

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστησαν οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής, κ. Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη και κ. Δημήτρης Σιούφας, οι Αντιπρόεδροι της Βουλής κ. Αναστασία Χριστοδουλοπούλου και κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, βουλευτές, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Αθανασίου, ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Βασιλάκης, καθώς και Αντιπρυτάνεις και Κοσμήτορες του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Η Έκθεση

Σπάνια βιβλία, πρωτότυπα εκθέματα από τα πανεπιστημιακά μουσεία και το Ιστορικό Αρχείο, φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, φοιτητικές ταυτότητες, έργα τέχνης και λογοτεχνικά κείμενα αναδεικνύουν την πολύπλευρη παρουσία του Πανεπιστημίου Αθηνών στην πνευματική, την κοινωνική και την πολιτική ζωή της χώρας μας.

Η έκθεση, δομημένη θεματικά, εστιάζει στην ιστορία, την ταυτότητα, την ιδεολογία, τη διεθνή θέση, τα έργα τέχνης, καθώς και τους ανθρώπους, το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό, τους φοιτητές, το φοιτητικό κίνημα, την έρευνα και την πρόνοια.

Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από το Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ, τα πανεπιστημιακά μουσεία, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, το Αρχείο της ΕΡΤ, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, τη Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής, την Τράπεζα της Ελλάδος, τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, τον Σύλλογο Φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, την Ακαδημία Αθηνών, την Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, το Μουσείο Μπενάκη, τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, την Πανεπιστημιακή Λέσχη και το Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα».

 

 

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιάζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πανεπιστήμιο Αθηνών: 180 χρόνια από την ίδρυσή του» με στόχο οι μαθητές που θα την επισκεφθούν να γνωρίσουν την ιστορία και τη συμβολή του ΕΚΠΑ στην πνευματική και εκπαιδευτική πορεία της νεότερης Ελλάδας.

Η έκθεση θα παραμείνει έως τις 31 Μαΐου 2018 και θα είναι επισκέψιμη τις παρακάτω ημέρες και ώρες:

  • Σάββατο και Κυριακή, 10:00-14:00.
  • Ομαδική ξενάγηση στην έκθεση: Σάββατο, 12:00.
  • Ομαδική ξενάγηση στο κτήριο και την έκθεση: Κυριακή, 12:00.

Για τις ξεναγήσεις είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα 210-3735245, 210-3735247 (καθημερινά: 09:00-16:00).