Αρχική σελίδα » Προβολή νέων

Προβολή νέων

20.09.2018

Δελτίο Τύπου για το Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος της Α' Πανεπιστημιακής Δερματολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Α. Συγγρός

 

Δελτίο Τύπου για το Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος της Α’ Πανεπιστημιακής Δερματολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Α. Συγγρός

Σε μία σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Α. Συγγρός στις 19 Σεπτεμβρίου 2018, παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Α. Ξανθού, του Πρύτανη του ΕΚΠΑ Καθηγητή Μ.Α. Δημόπουλου, του Προέδρου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση κ. Α. Παπαδημητρίου και του Προέδρου της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καθηγητής Π. Σφηκάκη, εγκαινιάστηκε το νέο Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων του Νοσοκομείου Α. Συγγρός. Το Κέντρο ανακατασκευάστηκε πλήρως με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση και λειτουργεί από σήμερα σε ένα πλήρως ανακαινισμένο χώρο υψηλών προδιαγραφών και εξοπλισμένο με σύγχρονη τεχνολογία προκειμένου να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους ασθενείς επιτελώντας ταυτόχρονα σημαντικό διδακτικό και ερευνητικό έργο.

Ο Διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Καθηγητής Δ. Ρηγόπουλος προσφώνησε τους προσκεκλημένους ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν ο Υπουργός Υγείας, ο Καθηγητής κ. Σφηκάκης και η Ομότιμη Καθηγήτρια κ. Χ. Αντωνίου. Στην ομιλία του ο κ. Πρύτανης ευχαρίστησε το Ίδρυμα Ωνάση για την γενναιόδωρη υποστήριξη για την ανακατασκευή του Κέντρου. Μέσω της σημαντικής αυτής χορηγίας, το Ίδρυμα ενισχύει τα ακαδημαϊκά κέντρα αριστείας δίνοντας τους την ευκαιρία να επιτελέσουν το κλινικό, διδακτικό και ερευνητικό τους έργο σε ένα λειτουργικά άρτιο και εκσυγχρονισμένο περιβάλλον. Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στο ρόλο του Ιδρύματος στην υποστήριξη ζωτικών αναγκών στο χώρο της Υγείας, όπως στη περίπτωση του Κέντρου Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος. Εκτός από την ανακατασκευή του Κέντρου, το Ίδρυμα Ωνάσης συνδύασε τη κοινωφελή δράση με μία ευρύτερη εκστρατεία ενημέρωσης για το μελάνωμα, γεγονός που καταδεικνύει τη κοινωνική ευαισθησία του Ιδρύματος και την σημαντική συμβολή του στη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στο θέμα της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του δέρματος. Ο Καθηγητής Αλέξανδρος Ι. Στρατηγός, υπεύθυνος του Κέντρου Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος, αναφέρθηκε στην πολυδιάστατη δράση του Κέντρου και τη σημασία της  εξειδικευμένης και πολυσυλλεκτικής αντιμετώπισης του μελανώματος μέσα από τις παρεχόμενες υπηρεσίες,  ενώ ευχαρίστησε τους βασικούς συντελεστές που συνεισέφεραν στη πραγματοποίησή του.

Εκτός από το Ίδρυμα Ωνάση,  σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη του Κέντρου είχαν οι αδελφοί Άλκηστη και Νίκος Τρίχας με δωρεά εις μνήμη της μητέρας τους Ναυσικάς Τρίχα για τη κάλυψη της εκπόνησης της αρχιτεκτονικής και μηχανολογικής μελέτης. Στο πλαίσιο της διαχρονικής υποστήριξής του προς το έργο του Νοσοκομείου Α. Συγγρός, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) δώρισε ένα υπερσύγχρονης τεχνολογίας μικροσκόπιο συνεστιακής μικροσκόπησης (reflectance confocal microscopy), το οποίο επιτρέπει την ευχερέστερη διάγνωση των μελαγχρωματικών βλαβών του δέρματος και του μελανώματος, καθώς και έναν αναλυτή αλληλουχιών (sequencer) για την επιστημονική μελέτη γονιδιακών μεταλλάξεων. 

Στη τελετή των εγκαινίων του νέου Κέντρου Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος συμμετείχαν εκπρόσωποι της ιατρικής και πανεπιστημιακής κοινότητας καθώς και τα στελέχη του ιατρονοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού του Νοσοκομείου Α. Συγγρός.

 

Θάνος Δημόπουλος

Πρύτανης ΕΚΠΑ