Τελετή εορτασμού της 30ης επετείου του προγράμματος Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.

Επισυνάπτεται πρόσκληση για την τελετή εορτασμού της 30ης επετείου του προγράμματος Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α. (Θερινές Υποτροφίες Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών),  η οποία θα πραγματοποιηθεί  την Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 και ώρα 19.00  στην Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30).

Συνημμένα:
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (Prosklhsh_26062017.pdf)Prosklhsh_26062017.pdf[ ]409 kB

Τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στην 150η επέτειο της Μάχης του Οροπεδίου Λασιθίου και στον μεγάλο ευεργέτη του ΕΚΠΑ Αντώνιο Φ. Παπαδάκη

Αθήνα, 26/05/2017

 
Τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στην 150η επέτειο της Μάχης του Οροπεδίου Λασιθίου και στον μεγάλο ευεργέτη του ΕΚΠΑ Αντώνιο Φ. Παπαδάκη


Σας επισυνάπτουμε πρόσκληση για την τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στην 150η επέτειο της Μάχης του Οροπεδίου Λασιθίου (20-30 Μαΐου 1867) και στον μεγάλο ευεργέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, καταγόμενο από το Λασίθι, Αντώνιο Φ. Παπαδάκη η οποία τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Μαΐου  2017 και ώρα 19.00 στην Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστρικού Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30).


Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Εθιμοτυπίας
και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Συνημμένα:
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (31.5.2017.prosklhsh.pdf)31.5.2017.prosklhsh.pdf[ ]486 kB

Πρόσκληση για Συναυλία Mozart στην AULA

Επισυνάπτεται σχετική πρόσκληση

Συνημμένα:
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (prosklisi-Mozart-1.pdf)prosklisi-Mozart-1.pdf[ ]291 kB

Αριθμημένα αναμνηστικά γραμματόσημα για την επέτειο των 180 ετών του ΕΚΠΑ

 

              

 

Με την ευκαιρία της συμπληρώσεως ενός έτους διάθεσης αναμνηστικών ειδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (gifts.uoa.gr), η Εταιρεία Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ανακοινώνει ότι σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ έχει εκδώσει περιορισμένο αριθμό αριθμημένων αναμνηστικών γραμματοσήμων για την επέτειο των 180 ετών του ΕΚΠΑ. Διατίθενται επίσης αριθμημένοι φάκελοι με ειδική σφραγίδα της 3ης Μαΐου.

Τα παραπάνω διατίθενται προς 11 ευρώ από την Εταιρεία Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ακαδημίας 52, 5ος όροφος, 8189, 8194, 8195) και από το Πολιτιστικό Κέντρο – Εντευκτήριο «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ».

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΞΕΝΑΓΕΙ ΤΟΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΤΡΙΛΟΓΙΑ

 Επισυνάπτεται το σχετικό κείμενο

Συνημμένα:
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (Ksenaghseis.docx)Ksenaghseis.docx[ ]16 kB

Εκλογή Προεδρείου Δ.Σ. Συλλόγου Μελών ΔΕΠ & Θέματα που συζητήθηκαν

Στις 4/5/2017, πραγματοποιήθηκε Δ.Σ. του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ με τα εξής θέματα:

 

1) Εκλογή νέου Προεδρείου για τα έτη 2017-2019

2) Πρόταση αναθεώρησης προγράμματος σπουδών

3) Φορολόγηση απογευματινών ιατρείων, κλινικού επιδόματος / ΕΦΚΑ

4) Αναμονή εκλογής Καθηγητών πρώτης βαθμίδας

5) Μεταγραφές προπτυχιακών φοιτητών

Οι αποφάσεις θα σταλθούν τις επόμενες ημέρες.

 

Μετά από πρόταση του Προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ Στάθη Ευσταθόπουλου, εκλέχτηκαν με μυστική ψηφοφορία παμψηφεί οι κάτωθι ως μέλη του Προεδρείου του Συλλόγου για τα έτη 2017-2019:

 

Πρόεδρος: Γεράσιμος Σιάσος

Αντιπρόεδρος: Παναγιώτης Χαλβατσιώτης

Γραμματέας: Βάσω Γενημματά

Ταμίας: Χρήστος Κλωνάρης

Ειδικός Γραμματέας: Νίκος Σύψας

 

Το ΔΣ του Συλλόγου ευχαριστεί όλους τους συναδέλφους για την στήριξη η οποία συνεχώς αυξάνεται. Οι ημέρες που έρχονται είναι δυστυχώς πολύ δύσκολες και η επίθεση στους Πανεπιστημιακούς συνεχής και αυξανόμενη. Ελπίζουμε όλοι μαζί με ομόνοια και συμπνοια να επιτελέσουμε σημαντικό έργο.

 

Με εκτίμηση,

 

Για το ΔΣ του Συλλόγου,

Ο Πρόεδρος

Γεράσιμος Σιάσος

Η Γραμματέας

Βάσω Γεννηματά

Σημαντική Ιστορική Ανακάλυψη για την Μακροζωία

Μια σημαντική ιστορική πληροφορία που αφορά σε μια από τις «μπλε ζώνες μακροζωίας», την Ικαρία, ήρθε στο φως από ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής αποτελούμενη από τους Παναγιώτα Πιέτρη, Θεόδωρο Παπαϊωάννου και Χριστόδουλο Στεφανάδη και η οποία δημοσιεύθηκε στην ενότητα αλληλογραφίας (Correspondence) του περιοδικού Nature.

 

Τα ενδιαφέροντα στοιχεία προέκυψαν στα πλαίσια των διεπιστημονικών ερευνών που διεξάγει η ερευνητική ομάδα του Επίτιμου Καθηγητή του Ε.Κ.Π.Α., κ. Χριστόδουλου Στεφανάδη, με στόχο την κατανόηση όλων των πιθανών περιβαλλοντικών, κοινωνικών και ιστορικών δεδομένων (πέραν των κλινικών και βιολογικών παραμέτρων που ήδη καταγράφονται) τα οποία πιθανώς να ερμηνεύουν την παρατηρούμενη μακροζωία των κατοίκων της Ικαρίας.

 

Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν ιστορικά δεδομένα που κατέγραψε ένας ιερέας, όπου μεταξύ άλλων παρατήρησε πριν από 4 αιώνες υψηλό ποσοστό αιωνόβιων κατοίκων στην Ικαρία ενώ παράλληλα κατέγραψε στοιχεία που συνδέονται με την μακροζωία των κατοίκων εκείνης της εποχής (17ος αιώνας μ.Χ.) παρά τις αντίξοες συνθήκες διαβίωσής τους. Ένα μέρος της εν λόγω έρευνας δημοσιεύθηκε στο άρθρο:

«Environment: An old clue to the secret of longevity».

Nature. 2017 Apr 26;544(7651):416. doi: 10.1038/544416e

 

Professor  Petros P. Sfikakis

Head, 1st Dept Of Prop. Internal Medicine &

Rheumatology Unit , Laikon University Hospital

Dean, National Kapodistrian

University of Athens Medical School

Ακαδημία Αθηνών-Υποτροφία στην Ιατρική-Βιολογία

AΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ

Πανεπιστημίου 28, 106 79 Αθήνα

τηλ.: 210.3664781 & 210.3664736

fax: 210.3664723

 

 

     Σας αποστέλλουμε προκήρυξη διαγωνισμού για τη χορήγηση εννέα (9) υποτροφιών, εκ των οποίων μία (1)  στον κλάδο της Ιατρικής-Βιολογίας, σε πτυχιούχους Επιστημών Υγείας και Τμημάτων Βιολογίας, (ελληνικών Πανεπιστημίων ή ισοτίμων Πανεπιστημίων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης), για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, από τα έσοδα των Γενικών Κληροδοτημάτων υπέρ της Εκπαιδεύσεως.

     Επισημαίνουμε ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, συνοδευόμενων από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, λήγει την 17η Μαϊου 2017.

Συνημμένα:
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (Prokhryksh_Gen.Klhrod._2017-2018.pdf)Prokhryksh_Gen.Klhrod._2017-2018.pdf[ ]170 kB

Εκδήλωση προς τιμήν των Δωρητών και Ευεργετών του Ιδρύματος στο πλαίσιο του εορτασμού της 180ης επετείου από την Ίδρυση του Ε.Κ.Π.Α.

Σας επισυνάπτουμε πρόσκληση για την εκδήλωση προς τιμήν των Δωρητών και Ευεργετών του Ιδρύματος που οργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού της 180ης επετείου από την Ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών,  η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017  και ώρα 19.00 στην Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30).

Συνημμένα:
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (prosklisi-180-26-4-2017.pdf)prosklisi-180-26-4-2017.pdf[ ]138 kB

Προκήρυξη Βραβείου ΙΤΕ 2017- Εξαίρετη Παν/μιακή Διδασκαλία

Εκ μέρους του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ), θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι έχει αναρτηθεί η προκήρυξη για το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας για το έτος 2017 στον τομέα των Βιοϊατρικών Επιστημών.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων είναι η 30η Ιουνίου 2017.

Το link της προκήρυξης:


Πληροφορίες:
Καλλιρόη Μαυραντώνη
Υπεύθυνη Βραβείου ΙΤΕ
Τηλ.: 2810391509
www.forth.gr

Δελτίο τύπου: Ολοκληρώθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία οι εργασίες του 4ου Συνεδρίου

Επισυνάπτεται δελτίο τύπου.

 

Συνημμένα:
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (Deltio_Typou.pdf)Deltio_Typou.pdf[ ]707 kB

Σημαντικά ευρήματα για την κατάθλιψη και το στρες από ερευνητική ομάδα της Σχολής μας.

Προκλινικά πειράματα σε πειραματόζωα έδειξαν την καθοριστική σημασία ενός κυκλώματος στον εγκέφαλο για την ανάπτυξη της κατάθλιψης και την αντίδραση στο χρόνιο στρες. Τα πειράματα διεξήχθησαν στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής από την Επίκουρη Καθηγήτρια Χριστίνα Δάλλα, τον μεταδιδακτορικό συνεργάτη Δρ. Νικόλαο Κόκρα, τον υποψήφιο διδάκτορα Βασίλη Καφετζόπουλο με τη συμμετοχή της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κατερίνα Αντωνίου. Η μελέτη έγινε σε συνεργασία με τα Ινστιτούτα Ψυχιατρικής του Max Planckστο Μόναχο και στο ICVSτου Πανεπιστημίου Minhoστην Πορτογαλία μέσω ερευνητικών προγραμμάτων. Στα αρχικά στάδια της εν λόγω μελέτης συμμετείχε και η αείμνηστη, Ομότιμη Καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Ζ. Παπαδοπούλου-Νταϊφώτη.

 

Η μελέτη με τίτλο "The nucleus reuniens: a key node in the neurocircuitry of stress and depression” η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Molecular Psychiatry”, . 2017 Apr11. doi: 10.1038/mp.2017.55, έδειξε ότι βλάβη ή απενεργοποίηση του ενωτικού πυρήνα (nucleus reuniens) στον θάλαμο του εγκεφάλου, που συνδέει τον ιππόκαμπο με τον πρόσθιο φλοιό, αποτρέπει την εμφάνιση “καταθλιπτικόμορφης” συμπεριφοράς στους επίμυες με τρόπο παρόμοιο με το ευρέως χρησιμοποιούμενο αντικαταθλιπτικό σερτραλίνη. Η προστατευτική αυτή δράση επεκτείνεται και σε δείκτες νευροπλαστικότητας στον εγκέφαλο, όπως είναι το μήκος των δενδριτών των νευρικών κυττάρων και η πυκνότητα των συνάψεων στον πρόσθιο φλοιό. Συνεπώς, αναδείχθηκε η σημαντικότητα αυτού του ενωτικού πυρήνα στην αντίδραση στο χρόνιο στρες και στην εμφάνιση κατάθλιψης, με αποτέλεσμα να αποτελεί πλέον υποψήφιο μελλοντικό στόχο θεραπείας και πρόληψης διαταραχών της διάθεσης. Περαιτέρω έρευνες της ομάδας μελετούν σε αυτόν τον πυρήνα διαφορές των δύο φύλων, δεδομένου ότι οι γυναίκες πάσχουν συχνότερα από κατάθλιψη.

 

Σύνδεσμος: https://www.nature.com/mp/journal/vaop/ncurrent/full/mp201755a.html

Mechanisms controlling DNA replication and cancer

Ομιλία του

Professor Thanos Halazonetis
University of Geneva

Δευτέρα 15 Μαΐου και ώρα 11.00 στο Νέο Αμφιθέατρο της Φυσιολογίας, στην
Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ.

06/05/2017 - Ανοικτά Μουσεία και εγκαίνια περιοδικής έκθεσης «Το Λάβαρο του Πανεπιστημίου Αθηνών: Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις»

«Τα Πανεπιστημιακά Μουσεία ανοικτά στο κοινό»
Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης
«Το Λάβαρο του Πανεπιστημίου Αθηνών:
Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις»

Σάββατο 6 Μαΐου 2017, 7.00 μ.μ.

 

Το Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) συμπληρώνει φέτος 180 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας με πολυσχιδή εκπαιδευτική, επιστημονική και κοινωνική προσφορά. Στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους συμμετέχουν και τα Πανεπιστημιακά Μουσεία.

Το Σάββατο 6 Μαΐου 2017, το Ε.Κ.Π.Α. ανοίγει στο ευρύ κοινό από τις 11:00 π.μ. έως τις 3:00 μ.μ. τα Πανεπιστημιακά Μουσεία, ώστε το κοινό με παράλληλες ανά χρονικά διαστήματα ξεναγήσεις να γνωρίσει και να ενημερωθεί για τον επιστημονικό και πολιτιστικό πλούτο του Πανεπιστημίου. Οι υπεύθυνοι Καθηγητές και Διευθυντές των Μουσείων καθώς και το προσωπικό τους θα προσφέρουν στους επισκέπτες την εμπειρία της γνωριμίας του σπάνιου θησαυρού που διαθέτουν τα επί μέρους πανεπιστημιακά Τμήματα στις μουσειακές τους συλλογές.

Επίσης, το Μουσείο Ιστορίας σας προσκαλεί στα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Το Λάβαρο του Πανεπιστημίου Αθηνών: Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις» το Σάββατο 6 Μαΐου 2017 στις 7:00 μ.μ.

Το 1887, με αφορμή τη συμπλήρωση των πρώτων πενήντα χρόνων του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Σύγκλητος αναθέτει τη δημιουργία του Λαβάρου του Ιδρύματος στους καλλιτέχνες Νικόλαο Γύζη και Γεώργιο Ιακωβίδη. Από τότε μέχρι και σήμερα, το Λάβαρο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εκθέματα του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και χαρακτηρίζει τον θεσμό της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και το Εθνικό και

Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

 

Το Μουσείο Ιστορίας προσκάλεσε δέκα σύγχρονους καλλιτέχνες, τους: Αντώνιο (Παναγόπουλο), Δημήτρη Ζουρούδη, Πελαγία Κυριαζή, Ελένη Λύρα, Κύριλλο Σαρρή, Δήμητρα Σιατερλή, Δημήτρη Σκουρογιάννη, Άγγελο Σκούρτη, Γιώργο Χατζημιχάλη και Γιάννη Ψυχοπαίδη, να εμπνευστούν από το Λάβαρο και να δημιουργήσουν έργα, τα οποία, προσφέρουν μια νέα ερμηνεία του συμβόλου και του εμβλήματος του Πανεπιστήμιου στη σύγχρονη εποχή.

Μετά το τέλος των εγκαινίων, θα ακολουθήσει συναυλία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017.


Περισσότερες πληροφορίες:


Σχετικό βίντεο:

 

 

Διαφημιστικό Σποτ ΕΚΠΑ

 

Δείτε το σχετικό σποτ πατώντας εδώ

 

 

Πρακτικά ΕΛΚΕ

Αγαπητές και αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

Καλημέρα και χρόνια πολλά!

 

Τα στελέχη του ΕΛΚΕ, ο Αντιπρύτανης κ. Θωμάς Σφηκόπουλος και εγώ, ετοιμάσαμε και σας αποστέλλουμε συνοπτικά πρακτικά από τις πρόσφατες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με τη λειτουργία και τις διαδικασίες του ΕΛΚΕ.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

Θάνος Δημόπουλος

Πρύτανης ΕΚΠΑ