Σημαντική Ιστορική Ανακάλυψη για την Μακροζωία

Μια σημαντική ιστορική πληροφορία που αφορά σε μια από τις «μπλε ζώνες μακροζωίας», την Ικαρία, ήρθε στο φως από ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής αποτελούμενη από τους Παναγιώτα Πιέτρη, Θεόδωρο Παπαϊωάννου και Χριστόδουλο Στεφανάδη και η οποία δημοσιεύθηκε στην ενότητα αλληλογραφίας (Correspondence) του περιοδικού Nature.

 

Τα ενδιαφέροντα στοιχεία προέκυψαν στα πλαίσια των διεπιστημονικών ερευνών που διεξάγει η ερευνητική ομάδα του Επίτιμου Καθηγητή του Ε.Κ.Π.Α., κ. Χριστόδουλου Στεφανάδη, με στόχο την κατανόηση όλων των πιθανών περιβαλλοντικών, κοινωνικών και ιστορικών δεδομένων (πέραν των κλινικών και βιολογικών παραμέτρων που ήδη καταγράφονται) τα οποία πιθανώς να ερμηνεύουν την παρατηρούμενη μακροζωία των κατοίκων της Ικαρίας.

 

Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν ιστορικά δεδομένα που κατέγραψε ένας ιερέας, όπου μεταξύ άλλων παρατήρησε πριν από 4 αιώνες υψηλό ποσοστό αιωνόβιων κατοίκων στην Ικαρία ενώ παράλληλα κατέγραψε στοιχεία που συνδέονται με την μακροζωία των κατοίκων εκείνης της εποχής (17ος αιώνας μ.Χ.) παρά τις αντίξοες συνθήκες διαβίωσής τους. Ένα μέρος της εν λόγω έρευνας δημοσιεύθηκε στο άρθρο:

«Environment: An old clue to the secret of longevity».

Nature. 2017 Apr 26;544(7651):416. doi: 10.1038/544416e

 

Professor  Petros P. Sfikakis

Head, 1st Dept Of Prop. Internal Medicine &

Rheumatology Unit , Laikon University Hospital

Dean, National Kapodistrian

University of Athens Medical School